keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Katsomisen arvoisia, elävän kuvan teoksia

Nyt on pakko antautua ja myöntää itsekin, että alkanut viikko on ollut kuuma! Huh hellettä ja niin pois päin. Sisällä tai ulkona istuskelun ero on oikeastaan huomaamaton. Oma elementtitalon asuntoni imaisee lämpöä itseensä epäilemättä tehokkaasti. Kaupassa käynnistä on muodostunut itse asiassa yksi päivän kohokohdista, sillä en ole vielä löytänyt toista yhtä vilpoisen virkistävää paikkaa tästä kaupungista kuin kylmäkaappien ympäröimät käytävät. Tiedänpähän mistä päivän ohjelma koostuu...

Mutta jos teistä jollakin onnekkaalla on mahdollisuus tuulettimeen ja sen kohdistamiseen sohvalle siinä loikoillen, ja älypuhelimen kanssa naimisissa oloon vaihtelun kaipaus kasvaa suureksi, tässä tulee muutama suositus, mitä katsoa tuon tärkeäksi muodostuneen puhelimensa sijaan. Tai jos vain kaipaa katseltavaksi todella viihdyttäviä pläjäyksiä. 




Catfish: The Movie
IMDb 7,1/10
Oma arvio 10/10

Monet ovat saattaneet tulla tutuiksi MTV:llä pyörivän Catfish TV-Shown kanssa, jonka kaksi päähahmoa, Nev ja Max, auttavat ihmisiä ratkomaan online-romanssejaan ja löytämään totuuden kahden asialle; ovatko tunteet ja ihmiset näiden takana aitoja. Mielenkiintoisen sarjastakin tekee se, että toisella miehistä on täysin omakohtaista kokemusta siitä, millaista on rakastua ihmiseen, jota ei ole koskaan tavannut ja joka onkin kaikkea muuta kuin mitä väittää. Catfish: The Movie kertoo Nevin tarinan tälläisen vuoristoradan kyydissä olemisesta. 

Dokumentti on erittäin taitavasti kuvattu paketti siitä, millaista ihmissuhdedraamaa elämä voi parhaillaan (ja pahimmillaan...) olla. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, nykyaikaiset kommunikaatiotavat mahdollistavat täysin toisesta ihmisestä lumoutumisen. Totuuden paljastuessa käy selväksi, että yhä useammalle Internet on pakopaikka omasta elämästä. Ihmisen voidessa huonosti ja kohdatessaan epätoivon huipun, ei teoista välttämättä pystykään enää vastaamaan. 

Useaan otteeseen tämän katsottuani voin vain todeta, että mielenkiinto säilyy tiukassa otteessa läpi dokumentin ja tunteita herättäviä kohtia löytyy takuuvarmasti. 

 

We Are Legion: The Story of the Hacktivists
IMDb 7,5/10
Oma arvio 9/10

Mediaa viime vuosina kuohuttanut Anonymous-hakkeriryhmä on ilmiö, josta itselläni ei ainakaan ollut kovin paljon tietoa ennen dokumentin katsomista. Olin tietoinen heidän hyökkäyksistään eri valtioiden ja yritysten tietojärjestelmiin ja hereillä siitä, miten toiminnan 'uhreja' vietiin kuin pässiä narussa. Anonymous-ryhmästä puhuttaessa puhutaan ylivoimaisesta, hyvin järjestäytyneestä joukosta ihmisiä, jotka ovat yhdessä päättäneet uida vastavirtaan. Myös V for Vendetta -elokuvasta tuttu maski on valikoitunut aatetta kannattavien symboliksi; jokaisella on oikeus sananvapauteen eikä sillä tulisi olla merkitystä, kuka oikein olet. Dokumentti antaa kasvot muutamille ryhmässä mukana oleville ihmisille ja näyttää, että kyse ei olekaan terrorisoinnista, vaan periaatteista.

Yksi kiehtovimmista ja samaan aikaan myös pelottavimmista tiedoista on se, että tässä maailmassa ei kaikki aina ole sitä miltä se näyttää. Mielestäni on tervettä kyseenalaistaa asioita ja ymmärtää, että esimerkiksi median esittämä info ei ole ihan niin mustavalkoista. On hyvin todennäköistä, että moni meistä ei koskaan saa tietää tiettyjen asioiden koko totuutta. Siksi onkin hienoa, että niin paljon julkaistaan materiaalia, jonka avulla voi avartaa maailmaansa - tai ainakin pysähtyä pohdiskelemaan.





Super Size Me
IMDb 7,4/10
Oma arvio 8,5/10

Super Size Me lyö äärimmäisellä tavalla faktoja tiskiin epäterveellisyydestä, pikaruokakulttuurista ja Yhdysvalloissa epidemiaksi muodostuneesta ylipaino-ongelmasta. Morgan Spurlock, tuo mies, joka lähtee henkilökohtaisesti dokumentin koekaniksi, sitoutuu syömään 30 päivän ajan vain McDonalds'in ruokaa. Kyse on lievästi sanottuna extremestä tavasta tuottaa dokumentti, sillä haaste on lähes itsetuhoinen - kuten dokumentin aikana tullaan huomaamaan. Jos olet joskus haaveillut kaikkien terveysoppien heittämisestä hukkaan ryhtyäksesi syömään hampurilaisateriamättöä vuorokauden ympäri, ennen toimeen tarttumista, katso tämä dokumentti.

Dokumentin materiaali koostuu hyvin puhuttavista kuvista ja haastatteluista. Seuraukset tälläisen ruokavalion noudattamisella ovat tylyt, ja silti katsoja oppii kuinka normaalia huonosti ja ennen kaikkea sairastuttavasti syöminen niin monille ihmisille on. Niinkin yksinkertaisesta ja tärkeästä asiasta kuin ruokailu, on saatu kasvamaan tämä etovan olon aiheuttava, välinpitämättömyydestä voimansa keräävä tapa elää. En voinut itse välttyä ajatukselta, että moni dokumentissa esiintyvistä ihmisistä porskuttaa menemään lähestulkoon toinen jalka haudassa.

Järkytyksen ja ällöttävien tuntemusten hälvettyä on hyvä peilata asioita itseensä ja yleensä asioihin täällä Suomessa. Vaikka kylmät pakkaset saavatkin puremaan hampaita yhteen, ei tarvitse olla huolissaan Mäkkärien vallankumouksesta.





DMT: The Spirit Molecule
IMDb 7,4/10
Oma arvio 9/10

Dokumentti on tutkimusmatka yhdisteeseen nimeltä dimetyylitryptamiini (DMT), joka on lähes kaikessa elävässä, mukaanlukien ihmisessä, esiintyvä orgaaninen yhdiste. Ihmisen väliaivoissa sijaitsee hyvin pienikokoinen, käpyrauhaseksi ristitty osa, jonka yksi merkittävimmistä tehtävistä kehon kannalta on tuottaa unihormoni melatoniinia vereen. Rauhasen sijainnin ja mysteerisyyden takia siihen on vuosien saatossa liitetty paljon erilaisia uskomuksia. 60-luvulta saakka on tutkittu ihmisessä sisäsyntyisesti esiintyvää DMT:tä, ja lääketieteen tohtori Rick Strassman on tehnyt oletuksen, jonka mukaan käpylisäke on kehon tärkein tämän yhdisteen tuottaja.

Mukaan on valittu joukko ihmisiä, jotka vapaaehtoisesti halusivat edistää aineen sekä sen vaikutuksien tutkimista. Aihetta lähestytään vahvasti lääketieteellisestä kulmasta. Itse käyttökokemuksetkin on suoritettu sairaalaoloissa.

Listalle päätyvistä suosituksista tämä on varmasti filosofisin ja henkimaailman seikkoija lähiten liippaava tapaus. Dokumentista on hankala lähteä 'selittämään' mitään - se on niitä, jotka on itse nähtävä ja koettava. Se vastaa katsojan kysymyksiin, mutta herättää myös lukemattomia uusia, joiden absurdisuuteen ei todennäköisesti osaa vielä vähään aikaan vastata kukaan...



Mikä dokumentti on ollut sinun mieleesi; mikä sinun mielestä jokaisen tulisi nähdä edes kerran? Entä löytyykö teidän joukosta muita näitä samoja dokumentteja nähneitä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti